Deși Noul Pact Ecologic European prevede creșterea suprafețelor agricole cultivate în regim organic cu până la 25% în anul 2030, specialiștii în domeniu trag un semnal de alarmă cu privire la nevoia informării și cercetării, care, spun ei, se află încă în stadiul de pionierat.
Vlad Popescu, președintele singurei companii românești de inputuri ecologice, Norofert, e sceptic cu privire la șansele României de a îndeplini această țintă. Recunoaște, însă, că în ultimii ani, piața produselor ecologice de protecție a plantelor s-a dezvoltat semnificativ, iar fermierii români care doresc să facă tranziția au la dispoziție soluții complete, mai ales pentru culturile mari:
„Discuția despre agricultura ecologică trebuie să înceapă de la produsele pe care fermierii le pot folosi, care s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Dacă acum 6-7 ani nu puteam vorbi despre game complete dedicate culturilor mari, astăzi putem veni cu game complete de tratamente pentru culturile mari, pentru că în România 90% din suprafața cultivată ecologic este reprezentată de cultura mare (grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță)”, a explicat Vlad Popescu, în cadrul evenimentului organizat, marți, 8 decembrie, de eurodeputata Carmen Avram.
Chiar dacă fermierul român are la dispoziție astfel de soluții produse în România, iar anul acesta a crescut numărul exploatațiilor în regim organic, cei care sunt familiarizați cu această metodă și cu avantajele ei, rămân, în continuare, foarte puțini.
„Ne bucurăm că suntem pe acest val și venim ca singur producător român de soluții complete. Iar în următorii ani vom pune un accent important și pe educație. Am prezentat avantajele agriculturii ecologice, mai ales în contextul schimbărilor climatice. Anul acesta agricultura convențională a dus-o foarte greu ca urmare a fenomenelor meteo, iar produsele ecologice și-au arătat avantajele versus cele convenționale. Mulți fermieri vin să treacă 10-15% din suprafața cultivată în agricultură ecologică. Evident nimeni nu trece odată cu toată suprafața în ecologic. Dar așa văd avantajele agriculturii ecologice, avantaje economice, de prevenție a bolilor, dar și de reducere a eroziunii solului și sigur vor continua cu introducerea unei suprafețe și mai mari în agricultura ecologică”, a mai precizat Vlad Popescu.
Pe lângă informare, e nevoie și de cercetare, spune clar Costin Lianu, președintele hub-ului în domeniul agriculturii de precizie Inter-Bio, prezent și el la evenimentul găzduit de europarlamentarul Carmen Avram.
„Agricultura de precizie înseamnă să accepți și să adopți diverse grade de digitalizare în domeniul producție, procesării și vânzării/comercializării de produse agro-alimentare. Agricultura de precizie înseamnă noi standarde de monitorizare a teritoriului, monitorizare a culturilor agricole. Certificatorii de agricultură ecologică lucrează intens la introducerea tehnologiei block-chain pentru certificarea produselor ecologice. Se înăsprește modalitatea de control a certificării produselor ecologice și aceasta este în avantajul adevăraților agricultori ecologici. Certificatorii ecologici, prin agricultura de precizie, vor putea să identifice exact locul, exact lotul, exact bobul de grâu de unde provine. Către asta mergem și drumul este inevitabil”, este de părere Costin Lianu.
Intervenția pe larg a lui Vlad Popescu în cadrul dezbaterii organizate de eurodeputata Carmen Avram este disponibilă la acest link: https://youtu.be/5CZXrwbWDiA
Intervenția lui Costin Lianu poate fi urmărită la acest link: https://youtu.be/87DC0gW1tCo