Se încarcă...
PECH

Veste bună pentru acvacultorii din România – Granturile pentru investiții, în continuare disponibile

Ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanți ai echipei de negociere din Parlamentul European și a interpelării transmise către Comisia Europeană, eurodeputata Carmen Avram informează sectorul acvaculturii din România că, în timpul trialogurilor, s-a ajuns la un consens, astfel încât acvacultorii să poată beneficia în continuare de granturi pentru investiții. Mai mult, s-a acceptat și o creștere a ratei de finanțare din partea UE, de la 50%, la 60%.

Vestea vine în contextul celei mai recente runde de negocieri, purtate pe 3 decembrie, între Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliu privind Regulament Fondului European Maritim și de Pescuit„ (EMFF/EMFAF). În propunerea inițială a Comisiei Europene, la art. 23, alineatul 3, era prevăzut ca investițiile în sectorul de acvacultură să se poată realiza doar prin intermediul instrumentelor financiare – credite bancare cu dobândă garantată – eliminând, astfel, granturile ca formă de sprijin.

Pentru sectorul din România, continuarea acordării granturilor este cu atât mai importanța, întrucât operatorii economici sunt mici și dețin ferme care folosesc tehnologii depășite din punct de vedere tehnic. Acestea trebuie supuse unui proces de modernizare tehnică și chiar tehnologică, prin investiții și inovare, printr-o gestionare mai eficientă a resurselor materiale, acvatice și umane, precum și prin transfer de cunoștințe științifice, din domeniul cercetării în domeniul aplicativ, și manageriale, cu respectarea strictă a condiționalităților de mediu și biodiversitate impuse de Pactul Ecologic European.

Consumul de pește în România se situează mult sub media europeană, ajungând în 2019 la 7.2kg/locuitor (media europeană este de aproximativ 23kg/locuitor), iar 90% din peștele consumat în România provine din import. Doar 10% este furnizat de acvacultură și pescuit.

Pentru a crește acest consum de pește, din producție proprie, este nevoie în continuare de susținerea sectorului acvaculturii prin investiții sub forma subvențiilor/granturilor și în perioada 2021 – 2027, dar și de creșterea ratei de finanțare, de la 50% la 75%. În același timp, trebuie sprijinit sectorul în asociații, pentru a pătrunde mai ușor pe piață.