Se încarcă...
AGRI

Europarlamentarul Carmen Avram a lansat primul și singurul studiu din România privind impactul noii Politici Agricole Comune

Marți, 8 decembrie, eurodeputata Carmen Avram a lansat rezultatele studiului „Implementarea noii Politici Agricole Comune in Romania. Tendințe și posibil impact”.

Deși prevederile noii Politici Agricole Comune sunt puțin cunoscute în România, surpriza studiului o reprezintă optimismul fermierilor români cu privire la reforma agricolă. Cu toate acestea, gradul de optimism e valabil, mai degrabă, pentru fermele de dimensiuni mai mici.

În același timp, însă, fermierii mari se declară mai bine informați, iar cei mici, se declară, într-un procent mai mare, nepregătiți pentru ceea ce urmează.

În ceea ce privește țintele strategiei „De la fermă la furculiță” și ale strategiei pentru Biodiversitate, 58% dintre fermieri cred că reducerea cantității de pesticide și îngrășăminte în fermă va conduce la creșterea costurilor operaționale ale fermei, iar 65% dintre respondenți consideră că dezvoltarea suprafețelor exploatate ecologic va conduce, de asemenea, la creșterea costurilor în fermă.

Rezultatele acestui studiu, primul și singurul din România, au fost prezentate în cadrul evenimentului de fondatorul companiei Stratesys Vectors SRL, Laurențiu Asimionesei.

Studiul complet poate fi consultat aici: New-Common-Agricultural-Policy-Implementation-In-Romania-Possible-Impacts-And-Trends-STUDIU-INTEGRAL-EN  (PDF – limba engleză)

Rezumatul studiului poate fi consultat aici: Implementarea-noii-politici-agricole-comune-in-Romania-Tendinte-si-impacturi-posibile-REZUMAT-RO (PDF – limba română)

La evenimentul de lansare au participat și intervenit experți atât de la Bruxelles, cât și din România. Invitații au fost: Mihail Dumitru, Directorul General Adjunct al Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI), Oana Neagu, Director COPA-COGECA, Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, Dana Rebega, Director General în cadrul Autorității de Management pentru PNDR, Claudiu Coadă, Director General Adjunct în cadrul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, Florin Dragnia, fermier, Vlad Popescu, CEO Norofert, Costin Lianu, președintele InterBio și Teodor Marușca, cercetător INCD Brașov.

Dezbaterea online poate fi urmărită, integral, aici: https://youtu.be/GbD-VK_pI-I