Sursă: Radio România Internațional – Ștefan Baciu
Un recent sondaj Eurobarometru, prezentat de Comisia Europeană, relevă că aproape trei din patru europeni sunt conștienți de politica agricolă comună (PAC), care aduce beneficii nu numai cetăţenilor, ci şi fermierilor din Uniune. Mai mult, majoritatea celor chestionaţi indică faptul că furnizarea de alimente sigure și sănătoase, de înaltă calitate, ar trebui să fie principalul obiectiv al Politici Agricole Comune. Alte priorităţi ar trebui să fie, conform celor chestionaţi, protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice, precum și asigurarea unui nivel de viață corect pentru fermieri.
Am invitat-o pe eurodeputata Carmen Avram, din Grupul Socialiștilor și Democraților și membră a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, să comenteze această percepţie a cetăţenilor privind Politica Agricolă Comună:
“Rezultatele acestui sondaj m-au mirat puţin pentru că nouă, aici, în Parlamentul European, ni se tot spune că agricultura este un monstru care a crescut prea mult şi care trebuie adus la ordine, cu bani mai puţini, cu măsuri mai dure, cu o serie de condiţii care să facă mai dificil accesul la bani, dar, dacă cetăţeanul european simte aşa, mă bucur foarte mult! O serie de sondaje arată că în ultimii 20 de ani deja, percepţia consumatorului european s-a schimbat. Dacă acum două decenii, de exemplu, selecţia era făcută mai degrabă după aspectul unui produs sau după gustul pe care îl căuta un consumator sau în funcţie de magazinul care era mai aproape sau mai familiar, europenii au început să pună întrebări. De unde vine produsul? Cum a fost fabricat? Cum a fost îngrijit animalul din care a fost fabricat alimentul respectiv? Ba chiar au început să intre în detalii! Dacă este organic, este sustenabil, dacă a ţinut cont de bunăstarea animalului.”
Eurodeputata Carmen Avram consideră că această conştientizare a cetăţenilor şi, în acelaşi timp, a consumatorilor este pusă pe seama accesului tot mai larg la informaţie, dar şi datorită campaniilor pentru o mâncare sănătoasă. Este de fapt tonul pe care l-a dat Uniunea Europeană atunci când a apărut Politica Agricolă Comună, care a avut ca principiu de bază securitatea alimentară şi accesul facil la hrană, cu preţuri moderate pentru fiecare cetăţean în parte.
Dincolo de motivele de satisfacţie, există însă motive de îngrijorare, după cum subliniază eurodeputata Carmen Avram: “Există un risc ca acest deziderat implinit să fi atins un punct de cotitură pentru că, deşi se vorbeşte mai puţin despre asta, noua Politică Agricolă Comună nu este doar o reformă, este pur şi simplu o nouă paradigmă, este PAC 2.0, să spunem ca explozia social media, de exemplu! Social media a creat nişte oportunităţi uriaşe, dar a venit şi cu pericole aşa că acum, odată cu noile prevederi, dacă nu gestionăm situaţia cu atenţie, riscăm să ajungem fix la punerea în pericol a acelor principii fundamentale iniţiale. Să crească preţurile la alimente, cetăţenii să se împartă în consumatori de lux şi consumatori de mâna a doua, iar aceştia din urmă să mănânce mai nesănătos decât până acum, dintr-un import care va fi greu de controlat şi care este refractar la verificări şi condiţii de calitate decise de Uniunea Europeană. Fermierul viitorului, în special cel mic şi mediu, va trebui să fie sprijinit, îngrijit şi încurajat pentru că ei vor fi sursa hranei noastre şi, din fericire, noua Politică Agricolă Comună chiar îl pune în centru pe cel mic, pe cel neglijat până acum. Şi atunci sunt sigură că şi România va trebui să facă acelaşi lucru.”