Loading...
Interpelări parlamentare

Intenționează Comisia să creeze un fond pentru a ajuta economiile și regiunile dependente de cărbune?

Un nou obiectiv privind clima pentru 2030 ce constă în reducerea cu 50% sau cu 55% a emisiilor față de nivelurile din 1990 și costul economic al realizării acestuia în diferitele state membre ale UE

Uniunea Europeană va propune cea mai ambițioasă accelerare a realizării obiectivului său pentru 2030 privind emisiile [1] , deoarece își intensifică eforturile de a-și reduce poluarea cu ajutorul Pactului verde european. Comisia Europeană va încerca, probabil, să reducă și mai mult poluarea, cu până la 55% comparativ cu nivelurile din 1990, până la sfârșitul următorului deceniu [2] .

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a afirmat că eforturile de combatere a poluării la nivel mondial nu sunt suficiente și că va accelera combaterea poluării în anii următori. [3]

Îndemnul de a viza obiective mai ambițioase s-a lovit de opoziția unor state est-europene, îngrijorate de costul economic al acestei tranziții accelerate, având în vedere situația surselor lor de energie [4] .

  1. Va propune Comisia Europeană un nou obiectiv privind clima pentru 2030 de reducere cu 50% sau cu 55% a emisiilor față de nivelurile din 1990 în raport cu obiectivul existent de reducere cu 40% a emisiilor?
  2. Pentru a face reducerea poluării mai ambițioasă în cadrul Pactului verde european, de până la 50%-55%, poate Comisia Europeană să furnizeze o estimare a eforturilor și a costurilor preconizate pe care fiecare stat membru va trebui să le suporte și să le facă?
  3. Intenționează Comisia să creeze un fond pentru tranziție suplimentar, pentru a ajuta economiile și regiunile dependente de cărbune, astfel încât să-și țină promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă?Carmen Avram – Membră a Parlamentului European

[1]     https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/overall-targets/2030-targets_ro

[2]     https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-27/europe-may-opt-for-most-ambitious-emissions-cut-target

[3]     https://uk.reuters.com/article/us-germany-merkel-climate/merkel-says-world-needs-to-do-more-to-combat-climate-change-idUKKBN25O1CU

[4]     https://www.ft.com/content/cadca90e-11da-11ea-a7e6-62bf4f9e548a

___________________________________________________

RO

P-004724/2020

Răspuns oferit de vicepreședintele executiv Timmermans

în numele Comisiei Europene

(30.10.2020)

Comisia a propus creșterea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 la cel puțin 55 % comparativ cu nivelurile din 1990. Comunicarea Comisiei COM(2020) 562 final[1] și evaluarea impactului aferentă acesteia oferă o analiză aprofundată și o justificare pentru intensificarea ambițiilor în domeniul climei la cel puțin 55 %, inclusiv emisiile și absorbțiile. Evaluarea impactului ia în considerare impactul de mediu, social și economic la nivelul UE și arată că obiectivul este realizabil și benefic pentru Europa, dacă sunt puse în practică politicile adecvate care să sprijine această tranziție.

Implicațiile pentru fiecare stat membru vor fi reexaminate, până în iunie 2021, în contextul propunerilor legislative care vor pune în aplicare creșterea nivelului de ambiție în materie de climă. O dezbatere publică și consultarea părților interesate au început să furnizeze Comisiei informații în vederea pregătirii acestor propuneri legislative.

Angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă este esențial pentru Pactul ecologic european. Mecanismul pentru o tranziție justă și Fondul pentru o tranziție justă aferent caută să abordeze tranziția climatică, în special în regiunile vulnerabile care utilizează intens combustibili fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon. Mecanismul de redresare și reziliență finanțat din cele 750 de miliarde EUR ale Next Generation EU va permite statelor membre să stimuleze investițiile care sunt esențiale pentru o redresare durabilă în mod echitabil. În plus, Fondul pentru modernizare va oferi, în următorii zece ani, un sprijin amplu pentru cele zece state membre cu venituri mai scăzute, pentru a facilita tranziția acestora către neutralitatea climatică, ajutându-le să își modernizeze sistemele energetice și să îmbunătățească eficiența energetică. În fine, viitoarele inițiative legislative vor ține seama de efectele distributive.

[1] COM(2020) 562 final Stabilirea unui obiectiv mai ambițios în materie de climă pentru Europa în perspectiva anului 2030 – Investirea într-un viitor neutru din punct de vedere climatic, în interesul cetățenilor.