Agricultura europeană, greu încercată de criza provocată de pandemia de Coronavirus, ar putea capota în fața valului de produse agro-alimentare de import, din țări terțe. Vulnerabili în fața acestei situații sunt atât fermierii europeni, cât și restul cetățenilor, care riscă să ajungă să consume mâncare „de mâna a doua”, provenită din state din afara Uniunii, care nu respectă standardele europene de siguranță alimentară.
Membră în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (AGRI), eurodeputata Carmen Avram, într-un dialog avut miercuri, 7 mai, cu vice-președintele Comisiei Europene Frans Timmermans, i-a cerut acestuia să prioritizeze agricultura în Planul de Redresare Economică, aflat pe masa de lucru a Comisiei Europene.
În acest fel, eurodeputata Carmen Avram s-a arătat îngrijorată de efectele devastatoare pe care criza generată de pandemia COVID-19 le-ar putea declanșa în sectorul agricol, oricum aflat sub numeroase incertitudini:
- întârzierile apărute în procesul legislativ pe marginea reformei Politicii Agricole Comune;
- lipsa unui acord în ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual;
- efectele secetei pedologice la nivel european;
- condițiile aspre prevăzute de Noul Pact Ecologic.
De aceea, potrivit eurodeputatei Carmen Avram, Comisia Europeană trebuie să includă în Planul de Redresare Economică sectorul agricol și să propună un buget ambițios pentru producătorii europeni de hrană, care să fie suficient pentru depășirea perioadei de criză. Apelul europarlamentarului român vine după ce măsurile luate de Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor s-au dovedit a fi insuficiente, neclare și neadaptate problemelor reale ale sectorului.
Până în acest moment, Comisia Europeana a aprobat o schemă de ajutorare a României în valoare de 16 miliarde RON (3,3 mld. EUR), ce vizează susținerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19, prin granturi directe și garanții de stat ce vizează creditele de investiții și finanțarea capitalului de lucru. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul agricol primar, granturile directe pot avea o valoare maximă de 100 de mii de euro, iar pentru fermele piscicole, de 120 mii de euro.
Totodată, pe 4 mai, Comisia Europeană a publicat cel mai recent pachet de măsuri excepționale pentru a oferi sprijin sectoarelor agricole și alimentare cele mai afectate de criza provocată de COVID-19. Comisia Europeană a propus să le permită statelor membre să utilizeze fonduri destinate dezvoltării rurale pentru despăgubirea fermierilor și a micilor întreprinderi din sectorul agroalimentar, cu cuantumuri de până la 5000 de euro și, respectiv, de până la 50 de mii de euro.
Nu în ultimul rând, încă de la începutul crizei, Comisia Europeană a mai permis:
- prelungirea cu o lună a datei limită pentru depunerea dosarelor pentru subvenții – de la 15 mai, la 15 iunie;
- plata în avans a subvențiilor, pentru a asigura fluxul de bani pentru fermieri, astfel: în cazul plăților directe, de la 50%, la 70%, iar în cazul fondurilor din Pilonul II pentru Dezvoltare Rurală, de la 75%, la 85%;
- reducerea controalelor în teren.