Se încarcă...
Interpelări parlamentare

Măsuri pentru protejarea fermierilor europeni și hotărârea OMC în litigiul Airbus

La sfârșitul lunii noiembrie, în 2019, atrăgeam atenția în plenul Parlamentului European că fermierul european este dus spre faliment! Am transmis o interpelare către Comisie pentru lămuriri suplimentare în acest caz. Interpelarea și răspunsul din partea Comisarului European pentru agricultură le găsiți mai jos:

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-004323/2019
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Carmen Avram

Subiect: Măsuri pentru protejarea fermierilor europeni – hotărârea OMC în litigiul Airbus
Ca urmare a hotărârii recente a OMC cu privire la litigiul Airbus, fermierii europeni trebuie să suporte încă o dată consecințele conflictelor comerciale care nu au legătură cu agricultura, așa cum s-a întâmplat și după embargoul rusesc de acum câțiva ani. Însă de data aceasta se estimează că efectele vor fi și mai dăunătoare. Întrucât SUA sunt principala destinație pentru exporturile agricole din UE, 60 % din valoarea totală a contra-măsurilor vizează produse agroalimentare. Acest lucru va pune o presiune și mai mare pe fermierii europeni, într-o perioadă în care sunt deja copleșiți de incertitudini și alte evenimente potențial dăunătoare, cum ar fi Acordul cu Mercosur, Brexitul și reducerea viitorului buget al PAC.

1. Ce instrumente specifice, în temeiul Regulamentului privind organizarea comună unică a piețelor (OCP), va decide Comisia să folosească pentru a combate orice perturbare a pieței interne?
2. Va avea Comisia în vedere deschiderea de noi piețe pentru produsele agroalimentare pentru a reduce presiunea asupra fermierilor europeni?

_____________

RO E-004323/2019 Răspuns oferit de dl Wojciechowski în numele Comisiei Europene

1. Sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii (SUA), care vizează produsele agroalimentare din UE, reprezintă aproximativ 51 % din impactul total al măsurilor adoptate de SUA. Comisia monitorizează îndeaproape impactul acestor sancțiuni asupra sectorului agricol pentru a evalua dacă este nevoie de măsuri suplimentare de sprijin. Politica agricolă comună (PAC) conține mai multe instrumente care ar putea contribui la atenuarea impactului sancțiunilor. Comisia a luat deja măsuri pentru a compensa efectele negative ale sancțiunilor impuse de SUA, asigurând o mai mare flexibilitate în gestionarea activităților de promovare în sectorul vitivinicol. Comisia ar urma să ia măsuri suplimentare pe o bază ad hoc, garantând totodată că măsurile de sprijin introduse sunt proporționale și legate în mod direct de efectele negative ale tarifelor aplicate de autoritățile americane.

2. Deschiderea de noi piețe și extinderea piețelor existente pentru sectorul agroalimentar european reprezintă o prioritate majoră pentru Comisie. Comisia urmărește să-i ajute pe operatorii economici să beneficieze de noi oportunități pe piețele de export prin negocierea unor condiții mai bune de acces la piață pentru exportatorii din UE. În acest sens, trebuie menționate acordurile de liber schimb negociate recent cu Japonia, Mexic și Mercosur. Comisia se asigură, de asemenea, că, pe lângă facilitarea accesului pe piață, sunt aplicate politici eficiente de promovare în beneficiul exportatorilor europeni. Campaniile de promovare cofinanțate de UE, misiunile la nivel înalt în țările cu potențial ridicat de creștere și participarea la târgurile de export în țări terțe sunt câteva exemple de astfel de activități de promovare care îi ajută pe exportatorii de produse agroalimentare din UE și, în același timp, pe agricultorii europeni.

Foto: Patrick Schneider//Unsplash