Eurodeputata Carmen Avram și schimbul de opinii cu Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu, oceane şi pescuit – Comisia PECH (Parlamentul European, 20 ianuarie 2020).
Carmen Avram:
Vă mulțumesc foarte mult domnule Comisar pentru prezența aici, pentru prezentarea dvs. pentru promisiunea că veți fi foarte aproape de această Comisie dar și pentru faptul că ne-ați spus, în mod explicit, că nu ar trebui să lăsăm speciile să dispară.
Despre aceasta voi vorbi şi eu astăzi, despre două dintre specii. Provin din România, unde avem Marea Neagră complet neglijată, care nu numai că este lăsată în afara Politicii Comune de Pescuit, cu o majoritate covârșitoare a speciilor care este pescuită la niveluri nesustenabile.
Acum ne-a fost confirmat faptul că este cea mai poluată mare din Europa. Acest lucru are deja un impact asupra pescarilor români, care nu mai pot găsi specia românească de hamsie care se găsea în mod obişnuit în Marea Neagră. De asemenea, şi mâncarea tradiţională a dispărut.
Totodată, din cauza pescuitului IUU (ilegal, neraportat şi nereglementat) Şi acţiuni de mediu slabe declanşate vedem acum dispariţia unor specii ca sturionul, peştele de la care este obţinut caviarul.
Sturionul a supraviețuit din vremea dinozaurilor iar acum este trecut pe lista roșie de IUCN. Așadar, deoarece portofoliul dvs abordează mediul, oceanele și pescuitul, aș dori să știu care este foaia de parcurs pe care o gândiți pentru Marea Neagră în anii care vin?
Credeți că se poate face ceva pentru sturioni pentru că această specia a fost neglijată până acum și s-ar putea să nu o mai vedem foarte curând. Mulțumesc!
Virginijus Sinkevičius:
Mulțumesc pentru întrebare și mulțumesc pentru că ați adus în discuție, în această Cameră, problema Mării Negre, pentru că fiecare bazin al unei mări este unic.
În mod clar știu situația. Marea Neagră este acel tip de bazin marin care cere efort sporit pentru a atinge pescuitul sustenabil. Dar este destul de dificil să găsești o decizie echilibrată pentru că, așa cum știți foarte bine, dacă acționăm singuri, doar pescarii noștri vor plăti prețul ridicat. Din păcate, celelalte țări din jurul Mării Negre vor continua activitățile ca de obicei. Acest lucru este clar că nu-l dorim. Sunt aici și ca să apăr drepturile pescarilor noștri și interesele lor, bineînțeles.
Este foarte important însă ceea ce s-a realizat. Una dintre realizări este Declarația de la Sofia care trebuie să fie implementată cum trebuie. Serviciile din subordinea mea, echipa mea, vor lucra cu alte țări din jurul Mării Negre pentru ca Declarația să fie bine implementată. Mă voi întâlni cu miniștri din regiunea Mării Negre și voi adresa acele întrebări. Nu e vorba doar despre populația care scade, este vorba despre zonele moarte despre prăbușirea biodiversității în regiune. Pescuitul este foarte interconectat.
În ceea ce privește întrebările legate de mediu, cel mai important este că toate măsurile pe care le luăm trebuie să fie sprijinite de toate țările de-a lungul Mării Negre. Dacă acționăm singuri, prețul cel mare va fi plătit de pescarii din România și Bulgaria fără să ne atingem rezultatele.
Pentru mine, cel mai important este să ne atingem obiectivele. Pe întrebarea legată de sturioni… Pe această întrebare va trebui să ținem o întâlnire adițională și să discutăm ce opțiuni avem împreună cu serviciile din subordinea mea, pentru a aprofunda problema, alături și de partea bulgară.