Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-002292/2019 adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Carmen Avram (S&D)
Subiect: Studiile OMS/Europa concluzionează că alimentele pentru sugari conțin cantități mari de zahăr și nu sunt comercializate corespunzător pentru această categorie de vârstă – sunt necesare măsuri urgente de asigurare a transparenței pentru consumatorii din UE.
Două studii noi realizate de OMS/Europa arată că o mare parte din alimentele destinate sugarilor sunt comercializate incorect ca fiind adecvate pentru sugarii cu vârsta mai mică de șase luni și că multe dintre aceste alimente conțin niveluri excesiv de ridicate de zahăr[33].
În recomandarea formulată de mult timp de OMS se precizează că, în primele șase luni de viață, copiii ar trebui să fie alăptați exclusiv la sân. Potrivit „Orientărilor privind interzicerea promovării inadecvate a alimentelor pentru sugari și copiii de vârstă mică” publicate în 2016 la nivel global, alimentele complementare comerciale destinate sugarilor mai mici de șase luni[34] nu ar trebui să facă obiectul unor campanii de publicitate.
Proiectul de model de profil nutrițional a fost creat în urma măsurilor recomandate de OMS și pe baza mai multor surse de date, inclusiv a unei analize a publicațiilor științifice. Acesta are la bază directivele existente ale Comisiei și standardele Codex Alimentarius și reflectă abordarea utilizată pentru modelul de profil nutrițional al OMS/Europa pentru copii în vârstă de peste 36 de luni[35].
O alimentație adecvată a nou-născuților în timpul copilăriei este esențială pentru dezvoltare[36] și pentru o bună stare de sănătate ulterior și contribuie, de asemenea, la prevenirea obezității[37].
1. Este Comisia la curent cu acest studiu alarmant și ce măsuri urgente intenționează să ia?
2. Având în vedere că nivelul foarte ridicat de zaharuri libere din produsele comerciale sub formă de piure este un motiv de îngrijorare, va înăspri Comisia cerințele privind o etichetare bazată pe o transparență completă și obligatorie, în special în ceea ce privește toate alimentele pentru sugari?
3. Ce domenii necesită îmbunătățiri și ce măsuri concrete intenționează să ia Comisia cu privire la marile întreprinderi multinaționale producătoare de alimente pentru copii?
_____________
RO
E-002292/2019 Răspuns oferit de dl Andriukaitis în numele Comisiei Europene (3.9.2019)
Comisia este la curent cu cele două noi studii ale Organizației Mondiale a Sănătății (regiunea Europa). În UE, „alimentele pentru copii” și „preparatele pe bază de cereale” sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 privind alimentele destinate anumitor grupuri ale populației[38]. Cerințele privind compoziția și etichetarea alimentelor pentru copii și a preparatelor pe bază de cereale sunt prevăzute în Directiva 2006/125/UE a Comisiei[39] și se aplică indiferent de dimensiunea sau de gradul de reprezentare pe piață a societăților producătoare.
Publicitatea pentru produsele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică poate fi, de asemenea, reglementată la nivel național cu scopul de a descuraja introducerea pe piață a unor practici alimentare nesănătoase. Recomandările naționale privind regimul alimentar joacă, de asemenea, un rol important în alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică.
În prezent, Comisia revizuiește cerințele privind compoziția și etichetarea alimentelor pentru copii și a preparatelor pe bază de cereale, inclusiv în ceea ce privește conținutul de zahăr.
În acest context, referitor la cerințele privind compoziția, Comisia a publicat recent un studiu care colectează informații bazate pe date concrete privind piața alimentelor pentru copii, precum și orientările și recomandările existente la nivel național și internațional referitoare la alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică. După cum se arată în raportul tehnic[40], în contextul politicilor lor naționale în materie de nutriție și sănătate, mai multe state membre au elaborat orientări privind alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică pentru a-i ajuta pe îngrijitori în alegerea produselor alimentare adecvate vârstei.
De asemenea, în ceea ce privește cerințele de etichetare, Comisia a mandatat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să își actualizeze avizul din 2009 privind vârsta adecvată pentru introducerea alimentației complementare la sugari. Avizul actualizat urmează să fie publicat.
_____________
Foto: Colin Maynard (Unsplash)